VÚPS a.s. > Služby > Mikrobiologie

Rozbory a služby mikrobiologického oddělení

Mikrobiologické oddělení, které se nachází v budově Pivovarského ústavu v Praze  nabízí řadu rozborů a služeb:

  • deponace kvasničných kmenů a jejich smluvní poskytování objednavateli
  • posouzení homogenity kvasničné kultury
  • mikroskopické posouzení sedliny v pivu a stanovení počtu kvasinek v nefiltrovaném pivu
  • identifikaci mléčných bakterií a kvasinek na úrovni rodu
  • stanovení účinnosti dezinfekčních a sanitačních prostředků
  • certifikace sanitačních prostředků
  • posouzení fyziologického stavu kvasnic (acidifikační test)
  • mikrobiologický průzkum pivovarského provozu se zaměřením na běžnou kontaminaci
  • monitoring anaerobní kontaminace pivovarského provozu
  • školení a poradenství v oblasti mikrobiologické kontroly pivovarského provozu
  • Příprava čistých kultur pivovarských kvasinek
    • ve formě šikmého agaru,
    • ve formě rozkvašené mladiny (až 5 l).

Podrobný přehled o prodeji kultur pivovarských kvasinek pro výrobu piva je v sekci Produkty na výrobu piva, oddíl Kvasnice. Aktuální nabídka standardně dodávaných kmenů pivovarských kvasinek obsahující i jejich stručnou charakterizaci je ve formátu pdf k dispozici v  kategorii Dokumenty ke stažení – Služby, analýzy.

Standardní analýzy

Kód          Název analýzy Metoda
J01 Mikroskopie sedliny VÚPS
J02 Stanovení počtu kvasinek v nefiltrovaném pivu VÚPS
J03 Stanovení 1 skupiny mikroorganismů v jednom ředění VÚPS
J04 Stanovení mikroorganismů 1 skupiny ve vzorku VÚPS
J05 Příprava čisté agarové kultury (ze sbírky VÚPS) VÚPS
J06 Pomnožení čisté kultury do 1 litru KIRIN/VÚPS
J07 Celková  sušina kvasničné suspenze VÚPS
J08 Sušina kvasnic s promytím VÚPS
J09 Mikrobiologická  účinnost filtr.vložek VÚPS
J10 Izolace 1 kmene mikroorganismů VÚPS
J11 Identifikace mléčných bakterií VÚPS
J12 Izolace a identifikace mléčných bakterií VÚPS
J13 Identifikace kvasinek VÚPS
J14 Izolace a identifikace kvasinek VÚPS
J15 Stanovení účinnosti dezinfekčního prostředku podle normy EU pro jednu skupinu mikroorganismů norma BRD
J16 Mikroskopie vzorku s použitím digitální analýzy obrazu VÚPS
J17 Stanovení procenta respiračně-deficientních mutant v kvasnicích VÚPS
J18 Posouzení homogenity kvasničné kultury VÚPS
J19 Stanovení účinnosti sanitace (měření ATP; cena za analýzu 10 vzorků) VÚPS
J20 Posouzení fyziologického stavu kvasnic (AP-test) VÚPS
J21 Mikrobiologický průzkum pivovarského provozu VÚPS

Stanovení mikroorganizmů ve vzorku

Mikrobiologické stanovení Předmět zkoušky
Mezofilní bakterie voda
Psychrofilní bakterie voda
E. coli a koliformní bakterie pivo, mladina, voda, kvasnice
Celkový počet kvasinek pivo, mladina, víno
Enterokoky voda
Počet cizích kvasinek pivo, kvasnice
Celkový počet kultivovatelných mikroorganizmů pivo, mladina, voda
Bakterie mléčného kvašení pivo, mladina, kvasnice
Plísně pivo, mladina, sladina, víno
Respiračně-deficientní mutanty kvasnice

 

kontakty:
RNDr. Dagmar Matoulková, Ph.D.  – vedoucí laboratoře
tel. + 420 224 900 132
fax + 420 224 920 618
matoulkova@nullbeerresearch.cz
Ing. Petra Kubizniaková    Věra Čabrádková 
tel. +420 224 900 137 tel.: +420 224 900 152
kubizniakova@nullbeerresearch.cz cabradkova@nullbeerresearch.cz